Torta sa čokoladom i malinama
Sastojci
Kore:
6 kom jaja
6 kašika šećera
1 kašika prezle
1 kašika kakaoa
100 gr mlevenih pečenih lešnika
Preliv:
2 kašičice nequika ili nekog sličnog čoko napitka
200 ml tople vode
Fil sa malinama
800 gr zaleđenih malina
3 kašike šećera
2 kesice vanil šećera
kesica pudinga sa aromom slatke pavlake
2 dl vode
Čokoladni fil:
300 gr maslaca
200 gr čokolade
200 gr prah šećera
3 kesice (120gr) šlaga
2 kesice (80gr) šlag krema od vanile
Još:
oko 250 gr šlaga za ukrašavanje
Kore:
6 kom jaja
6 kašika šećera
1 kašika prezle
1 kašika kakaoa
100 gr mlevenih pečenih lešnika
Preliv:
2 kašičice nequika ili nekog sličnog čoko napitka
200 ml tople vode
Fil sa malinama
800 gr zaleđenih malina
3 kašike šećera
2 kesice vanil šećera
kesica pudinga sa aromom slatke pavlake
2 dl vode
Čokoladni fil:
300 gr maslaca
200 gr čokolade
200 gr prah šećera
3 kesice (120gr) šlaga
2 kesice (80gr) šlag krema od vanile
Još:
oko 250 gr šlaga za ukrašavanje
Priprema
1.
Kore:
Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. U to dodajte šećer i nastaviti mutiti. Potom dodati žumanca, pa lagano mešajući dodajte kakao, lešnike i prezlu.
2.
Masu izliti u pleh koji je podmazan i posut brašnom. Peću u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha.
Kada se kora ohladi preseći je na pola da se dobiju dve tanje kore.
3.
Masa je dovolja za pleh prečnika 28 cm, a ja sam ovaj put pekla u plehu oblika kvadrata gde su stranice dužine 27 cm.
4.
Za preliv za tortu:
Razmutite nesquik sa mlakom vodom. Ovim natopiti kore pre filovanja.
5.
1.
Kore:
Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. U to dodajte šećer i nastaviti mutiti. Potom dodati žumanca, pa lagano mešajući dodajte kakao, lešnike i prezlu.
2.
Masu izliti u pleh koji je podmazan i posut brašnom. Peću u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha.
Kada se kora ohladi preseći je na pola da se dobiju dve tanje kore.
3.
Masa je dovolja za pleh prečnika 28 cm, a ja sam ovaj put pekla u plehu oblika kvadrata gde su stranice dužine 27 cm.
4.
Za preliv za tortu:
Razmutite nesquik sa mlakom vodom. Ovim natopiti kore pre filovanja.
5.
Fil sa malinama:
Maline zajedno sa šećerom i vanil šećerom stavite u jednu šerpicu, prelijte sa 2 kašike vode, odvojene od ona 2 dl i stavite na šporet da fino omekane, i prosto se skašaju. Ne trebate previše kuvati. Maline će pustiti vodu, čim se sve odlede i šećer se istopi u to dodajte prethodno rastvoren puding u vodi.
Mešajte dok se masa ne zgusne.
Ostavite da se fil ohladi.
6.
Fil sa čokoladom:
Penasto umutiti maslac i prah šećer. Otopiti čokoladu na pari, pa je dodati u umućen maslac.
Masu staviti u u frižider na par minuta da se malo stegne, pošto će maslac malo pustiti od tople čokolade. Nemojte dugo držati u frižideru da se maslac ne bi previše stvrdnuo pošto treba da se muti posle sa šlagom.
7.
Umutiti šlag sa kiselom vodom, a šlag krem posebno sa mlekom. Posude sa šlagom i šlag kremom stavite malo u zamrzivač da se blago stegnu. Ja nisam stavljala, bilo mi je dovoljno čvrsto umućeno, tako da nije trebalo.
Fil sa čokoladom spojiti sa umućenim šlagom i šlag kremom.
8.
Filovati: kora-preliv-fil sa malinama-fil sa čokoladom-kora-preliv-fil sa malinama-fil sa čokoladom
Ukrasiti šlagom.
Biće vam dosta i fila od čokolade, ako želite možete i sa njim ukrasiti sa strane, a od gore staviti šlag ili glazuru od čokoloade.
9.
Napomena:
*Lešnike sam mlela u secku, namerno, da budu sitni, da nisu onako fino mleveni kao na mlinu.
*Maline sam baš merila onako zaleđene, tako sam ih imala u zamrzivaču. Bilo je tačno 800 gr zaleđenih malina.
*Za fil koristite maslac ukoliko ste u mogućnosti, on daje na finoći krema. Ako niste, onda koristite neki od margarina na kome piše da je za kremove i filove, oni su opet finiji od ostalih.
Maline zajedno sa šećerom i vanil šećerom stavite u jednu šerpicu, prelijte sa 2 kašike vode, odvojene od ona 2 dl i stavite na šporet da fino omekane, i prosto se skašaju. Ne trebate previše kuvati. Maline će pustiti vodu, čim se sve odlede i šećer se istopi u to dodajte prethodno rastvoren puding u vodi.
Mešajte dok se masa ne zgusne.
Ostavite da se fil ohladi.
6.
Fil sa čokoladom:
Penasto umutiti maslac i prah šećer. Otopiti čokoladu na pari, pa je dodati u umućen maslac.
Masu staviti u u frižider na par minuta da se malo stegne, pošto će maslac malo pustiti od tople čokolade. Nemojte dugo držati u frižideru da se maslac ne bi previše stvrdnuo pošto treba da se muti posle sa šlagom.
7.
Umutiti šlag sa kiselom vodom, a šlag krem posebno sa mlekom. Posude sa šlagom i šlag kremom stavite malo u zamrzivač da se blago stegnu. Ja nisam stavljala, bilo mi je dovoljno čvrsto umućeno, tako da nije trebalo.
Fil sa čokoladom spojiti sa umućenim šlagom i šlag kremom.
8.
Filovati: kora-preliv-fil sa malinama-fil sa čokoladom-kora-preliv-fil sa malinama-fil sa čokoladom
Ukrasiti šlagom.
Biće vam dosta i fila od čokolade, ako želite možete i sa njim ukrasiti sa strane, a od gore staviti šlag ili glazuru od čokoloade.
9.
Napomena:
*Lešnike sam mlela u secku, namerno, da budu sitni, da nisu onako fino mleveni kao na mlinu.
*Maline sam baš merila onako zaleđene, tako sam ih imala u zamrzivaču. Bilo je tačno 800 gr zaleđenih malina.
*Za fil koristite maslac ukoliko ste u mogućnosti, on daje na finoći krema. Ako niste, onda koristite neki od margarina na kome piše da je za kremove i filove, oni su opet finiji od ostalih.
Primjedbe
Objavi komentar