Ombré torta
Sastojci
Za kalup za tortu (Ø 20 cm):
malo masnoće
papir za pečenje
Tijesto:
250 g omekšalog maslaca ili margarina
225 g šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
4 jaja (veličine M)
250 g brašna
1 puna žličica backin prašak za pecivo
2 pune žličice Kakao za kolače
Krema od vrhnja i cimeta:
750 g kiselog vrhnja
2 Instant Želatina Fix
2 Instant Želatina Fix
3 žlica šećera u prahu
1 Vanilin šećer
1 Cimet šećer
Za premazivanje:
oko 80 ml likera od naranče
Za aprikotiranje:
200 g pekmeza od naranči
1 žlica likera od naranče
Za ukrašavanje:
1 pakiranje Fondant bijela deka
Priprema
malo masnoće
papir za pečenje
Tijesto:
250 g omekšalog maslaca ili margarina
225 g šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
4 jaja (veličine M)
250 g brašna
1 puna žličica backin prašak za pecivo
2 pune žličice Kakao za kolače
Krema od vrhnja i cimeta:
750 g kiselog vrhnja
2 Instant Želatina Fix
2 Instant Želatina Fix
3 žlica šećera u prahu
1 Vanilin šećer
1 Cimet šećer
Za premazivanje:
oko 80 ml likera od naranče
Za aprikotiranje:
200 g pekmeza od naranči
1 žlica likera od naranče
Za ukrašavanje:
1 pakiranje Fondant bijela deka
Priprema
1
Priprema:
Priprema:
Kalup za tortu namastite i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu 180°C
2
Tijesto:
Tijesto:
Maslac ili margarin u posudi za miješanje mikserom (metlicama) pjenasto istucite. Dodajte malo po malo šećer, vanilin šećer i sol i miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu. Svako jaje umiješajte po 1/2 minute na najvišoj brzini. Brašno pomiješajte s Backinom i u 2 porcije umiješajte na srednjoj brzini. Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova. Prvo tijesto ispecite u pećnici. Preostale dijelove ćete obojiti kakaom: u drugi dio umiješajte otprilike 1/4 žličice kakaa, u sljedeći otprilike 1/2 žličice, u četvrti otprilike 1 žličicu, a u zadnji 1 punu žličicu kakaa.
Vrijeme pečenja: oko 15 Min.
3
Podlogu odmah nakon pečenja odvojite od obruča kalupa, iskrenite na rešetku obloženu papirom za pečenje i ostavite da se ohladi. S ostale 4 podloge jednako postupite – prije svakog pečenja kalup ohladite i očistite.
Podlogu odmah nakon pečenja odvojite od obruča kalupa, iskrenite na rešetku obloženu papirom za pečenje i ostavite da se ohladi. S ostale 4 podloge jednako postupite – prije svakog pečenja kalup ohladite i očistite.
4
Krema od vrhnja i cimeta:
Krema od vrhnja i cimeta:
Vrhnje i Želatinu fix izmiješajte pjenjačom. Umiješajte šećer u prahu, vanilin šećer i cimet šećer.
5
Položite najtamniju podlogu na pladanj za torte i navlažite ga likerom od naranče ili sokom. Nanesite 2 pune žlice kreme. Posložite podloge od tamnijih prema svjetlijima. Svaku navlažite i tanko premažite kremom. Tortu čuvajte najmanje 3 sata u hladnjaku, a najbolje preko noći.
Položite najtamniju podlogu na pladanj za torte i navlažite ga likerom od naranče ili sokom. Nanesite 2 pune žlice kreme. Posložite podloge od tamnijih prema svjetlijima. Svaku navlažite i tanko premažite kremom. Tortu čuvajte najmanje 3 sata u hladnjaku, a najbolje preko noći.
6
Aprikotiranje:
Aprikotiranje:
Džem protisnite kroz sito te ga uz miješanje malo prokuhajte. Umiješajte liker pa time premažite tortu.
7
Ukrašavanje:
Ukrašavanje:
Odmotajte Fondant deku i dodatno razvaljajte da bude malo veća (Ø oko 36 cm). Pomoću folije pokrov položite na tortu, uklonite foliju, a rubove pritisnite i odrežite. Od preostalog fondanta izrežite zvjezdice, pahuljice i slično te njima ukrasite tortu.
Primjedbe
Objavi komentar