Torta od čokolade i naranče
RECEPT:
Biskvit:
3 jaja
prstohvat soli
80 g šećera
30 g brašna
40 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
30 g kakaa
prstohvat soli
80 g šećera
30 g brašna
40 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
30 g kakaa
Čokoladna krema:
225 g čokolade ( sa većim udjelom kakaa)
20 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
prstohvat soli
40 g masnijeg kiselog vrhnja
20 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
prstohvat soli
40 g masnijeg kiselog vrhnja
Krema od naranče:
2 jaja
2 žumanjka
150 g šećera
1 žlica limoncella
375 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
7 listova želatine
300 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
150 g šećera
1 žlica limoncella
375 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
7 listova želatine
300 ml slatkog vrhnja
Za ukras:
200 ml slatkog vrhnja
komadići naranče
komadići naranče
Za biskvit; Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, dvije žlice vode i sol pjenasto izmiješati. Bjelanjke i šećer posebno istući u čvrsti snijeg, pa ga lagano umiješati u smjesu sa žumanjcima. Pomiješati brašno, lješnjake i kakao, pa se zajedno umiješati u smjesu žumanjaka i bjelanjaka. Kalup promjera 26 cm lagano namastiti i pobrašniti. Smjesu uliti u kalup i dobro zagladiti. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 20-ak minuta. Malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Uzdužno prepoloviti i jedan list biskvita stavite na pladanj za serviranje a oko biskvita stavite prsten za torte.
Za čokoladnu kremu: čokoladnu sitno nasjeckati. U posudi debelog dna karamelizirajte šećer. U karamelizirani šećer oprezno uliti 150 g slatkog vrhnja, pa nastavite miješati na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. maknuti sa vatre pa umiješati žumanjke i sol. Umiješati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ukoliko je potrebno još malo zagrijati smjesu da se čokoladu otopi. Umiješati i kiselo vrhnje pa ostaviti da se smjesa malo ohladi. 350 ml slatkog vrhnja istući u čvrsti šlag i umiješati u čokoladnu smjesu. Smjesu uliti u kalup na list biskvita i poravnati, pa prekriti drugim listom biskvit. Staviti u hladnjak na 2 sata da se ohladi.
Za čokoladnu kremu: čokoladnu sitno nasjeckati. U posudi debelog dna karamelizirajte šećer. U karamelizirani šećer oprezno uliti 150 g slatkog vrhnja, pa nastavite miješati na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. maknuti sa vatre pa umiješati žumanjke i sol. Umiješati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ukoliko je potrebno još malo zagrijati smjesu da se čokoladu otopi. Umiješati i kiselo vrhnje pa ostaviti da se smjesa malo ohladi. 350 ml slatkog vrhnja istući u čvrsti šlag i umiješati u čokoladnu smjesu. Smjesu uliti u kalup na list biskvita i poravnati, pa prekriti drugim listom biskvit. Staviti u hladnjak na 2 sata da se ohladi.
Za kremu od naranče: u zdjeli pomiješati jaja, žumanjak i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Umiješajte limincello, svježe ocijeđeni sok naranče i naribanu koricu naranče, dobro promiješati pa maknuti sa pare. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro ocijediti i otopiti na niskoj temperaturi, zatim dodati par žlica smjese, izmiješati, pa sve vratiti u smjesu i dobro izmiješati. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa pomiješati sa kremom od žumanjaka i naranče. Kremu uliti u kalup na biskvit spojen čokoladnom kremom, pa ostaviti u hladnjaku par sati da se krema dobro ohladi i stisne.
Za ukras: slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa ga dekorativno naštrcati na tortu. Ukrasiti komadićima naranče.
Za ukras: slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa ga dekorativno naštrcati na tortu. Ukrasiti komadićima naranče.
Primjedbe
Objavi komentar