Slojeviti kolač s jabukama
Sastojci
10 tankih kora za baklavu
Za nadjev:
50 g grožđica
1 žlica maraskina
100 g popečenih lješnjaka
2 žlice zlatnog lana
1,2 kg jabuka
100 g maslaca
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
½ žličice Cimeta mljevenog Podravka
100 g suhih smokava
1 žličica korice limuna
Za umak od karamela:
100 g šećera u prahu
100-150 ml slatkog vrhnja
10 tankih kora za baklavu
Za nadjev:
50 g grožđica
1 žlica maraskina
100 g popečenih lješnjaka
2 žlice zlatnog lana
1,2 kg jabuka
100 g maslaca
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
½ žličice Cimeta mljevenog Podravka
100 g suhih smokava
1 žličica korice limuna
Za umak od karamela:
100 g šećera u prahu
100-150 ml slatkog vrhnja
Priprema
1.
Grožđice namočite u maraskinu.
2.
Lješnjake sameljite zajedno s lanom, a jabuke ogulite i naribajte. Zagrijte 80 g maslaca, dodajte jabuke, vanilin šećer, cimet, pa sve kratko popirjajte.
3.
Dodajte grožđice, narezane smokve, limunovu koricu i podlijte s oko 300 ml mlake vode. Na kraju umiješajte lješnjake.
4.
U namašćen pleh veličine 24×24 cm stavite koru tijesta, nakapajte rastopljenim maslacem, stavite drugu koru pa po njoj rasporedite 1/3 nadjeva. Postupak ponovite 3 puta i završite s dvije kore te ih premažite preostalim maslacem.
5.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Prekrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.
6.
Šećer u prahu zagrijte dok se ne otopi u karamel. Uz miješanje polako dolijevajte slatko vrhnje dok ne dobijete umak željene gustoće.
Posluživanje
1.
Grožđice namočite u maraskinu.
2.
Lješnjake sameljite zajedno s lanom, a jabuke ogulite i naribajte. Zagrijte 80 g maslaca, dodajte jabuke, vanilin šećer, cimet, pa sve kratko popirjajte.
3.
Dodajte grožđice, narezane smokve, limunovu koricu i podlijte s oko 300 ml mlake vode. Na kraju umiješajte lješnjake.
4.
U namašćen pleh veličine 24×24 cm stavite koru tijesta, nakapajte rastopljenim maslacem, stavite drugu koru pa po njoj rasporedite 1/3 nadjeva. Postupak ponovite 3 puta i završite s dvije kore te ih premažite preostalim maslacem.
5.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Prekrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.
6.
Šećer u prahu zagrijte dok se ne otopi u karamel. Uz miješanje polako dolijevajte slatko vrhnje dok ne dobijete umak željene gustoće.
Posluživanje
Primjedbe
Objavi komentar