Najbolja torta od oraha
Sastojci
::: BISKVIT
6 cijelih jaja
120 g šećera (količina se može smanjiti)
180 g brašna (ja stavljam pol-pol glatko/oštro)
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha
::: KREMA
300 ml mlijeka (ilitiga 3 deci)
100 g glatkog brašna
2 vanilin-šećera
250 g maslaca (u originalu je margarin, ali ja ga ne koristim)
200 g šećera u prahu (može i manje)
150 g mljevenih oraha
Priprema
1.
BISKVIT
2.
Jaja i šećer miksajte 10 minuta (to je važno!), dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i orahe.
3.
Kalup za torte (bilo kojeg promjera) obložite papirom za pečenje. Za to izrežite krug i dvije široke trake (prema kalupu), a papir za kalup zalijepite točkicama maslaca na strateškim mjestima, da ne bi “bježao”.
4.
Tijesto pecite 50 minuta na 175°C. Kad je pečeno ohladite, pa razrežite biskvit po sredini, da dobijete dvije kore.
5.
KREMA
6.
Mlijeko u koje ste dodali brašno i vanilin-šećer kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući, dok se ne zgusne. Ne brinite zbog grudica – njih jednostavno razbijte mikserom. Maknite posudu s vatre i još koju minuticu miksajte, dok ne dobijete glatku masu. Stavite na hlađenje.
7.
U ohlađenu masu dodajte izmiksani maslac, šećer u prahu i orahe.
8.
SLAGANJE
9.
Donju koru malo poškropite mlijekom (koje možete i zasladiti ili dodati malo ruma, prema ukusu) i na nju nanesite polovicu kreme. Poklopite gornjom korom, nježno pritisnite. I gornju koru navlažite, zatim nanesite drugu polovicu kreme i obložite njome čitavu tortu.
10.
Ukrasite po želji – mrvicama, čokoladnim strugotinama, mljevenim ili sjeckanim orasima, tučenim slatkim vrhnjem…
Posluživanje
::: BISKVIT
6 cijelih jaja
120 g šećera (količina se može smanjiti)
180 g brašna (ja stavljam pol-pol glatko/oštro)
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha
::: KREMA
300 ml mlijeka (ilitiga 3 deci)
100 g glatkog brašna
2 vanilin-šećera
250 g maslaca (u originalu je margarin, ali ja ga ne koristim)
200 g šećera u prahu (može i manje)
150 g mljevenih oraha
Priprema
1.
BISKVIT
2.
Jaja i šećer miksajte 10 minuta (to je važno!), dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i orahe.
3.
Kalup za torte (bilo kojeg promjera) obložite papirom za pečenje. Za to izrežite krug i dvije široke trake (prema kalupu), a papir za kalup zalijepite točkicama maslaca na strateškim mjestima, da ne bi “bježao”.
4.
Tijesto pecite 50 minuta na 175°C. Kad je pečeno ohladite, pa razrežite biskvit po sredini, da dobijete dvije kore.
5.
KREMA
6.
Mlijeko u koje ste dodali brašno i vanilin-šećer kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući, dok se ne zgusne. Ne brinite zbog grudica – njih jednostavno razbijte mikserom. Maknite posudu s vatre i još koju minuticu miksajte, dok ne dobijete glatku masu. Stavite na hlađenje.
7.
U ohlađenu masu dodajte izmiksani maslac, šećer u prahu i orahe.
8.
SLAGANJE
9.
Donju koru malo poškropite mlijekom (koje možete i zasladiti ili dodati malo ruma, prema ukusu) i na nju nanesite polovicu kreme. Poklopite gornjom korom, nježno pritisnite. I gornju koru navlažite, zatim nanesite drugu polovicu kreme i obložite njome čitavu tortu.
10.
Ukrasite po želji – mrvicama, čokoladnim strugotinama, mljevenim ili sjeckanim orasima, tučenim slatkim vrhnjem…
Posluživanje
Primjedbe
Objavi komentar