Štrudle od čokolade
Sastojci:
400 g brašna,
1 kašika kvasca,
150 ml mlijeka,
100 g putera,
1 banana (malo zrelija),
3 kašike šećera,
2 jajeta i prstohvat soli.
1 kašika kvasca,
150 ml mlijeka,
100 g putera,
1 banana (malo zrelija),
3 kašike šećera,
2 jajeta i prstohvat soli.
Priprema:
U mlako mlijeko stavite šećer, so i kvasac, pa izmutite. Pustite da kvasac nakvasa, a za to vrijeme otopite puter i izrendajte bananu. U veću posudu stavite brašno, dodajte rendanu bananu, otopljen puter, izmućeno cijelo jaje i jedan žumanjak. Bjelanjak sačuvajte za premazivanje. Brašnu dodajte i nakvasali kvasac, pa zamijesite tijesto. Ako je mekano, dodajte još brašna, jer tijesto treba biti malo čvršće. Prekrijte tijesto i pustite da naraste, a potom razvijte malo tanje nego za krofne.
Na tijesto stavite čokoladu, pa sijecite trakice sa strane oko 2 prsta širine. Trakice prebacujte preko čokolade tako da je čitavu prekrijete. Namažite izmućenim bjelanjkom i odmah stavite u zagrijanu peć. Pecite na 200 stepeni dok ne dobije finu boju. Maknite iz peći, namažite puterom i prekrijte da omekša i da se prohladi. Tijesto je za dvije štrudle. Napravite jednu štrudlu, a ostatak možete upotrijebiti za kifle, a ponekad napravite i dvije štrudle.
Primjedbe
Objavi komentar