CIMET KEKSIĆI: Jako jednostavni keksi!
Sastojci
– 400g brasna
– 200g secera
– 200g hladnog maslaca
– 1-2 zlice limunovog soka
– 1 limun,rendana korica
– 2 jaja
– 200g secera
– 200g hladnog maslaca
– 1-2 zlice limunovog soka
– 1 limun,rendana korica
– 2 jaja
Premaz od cimeta
– 1 vrecica mljevenog cimeta Podravka
– 150g secera
– 100g maslaca
– 1 zlica rum (-po potrebi dodati jos )
– 150g secera
– 100g maslaca
– 1 zlica rum (-po potrebi dodati jos )
Priprema
Prosijati brasno,pa ga staviti u multipraktik.
Dodati,maslac i secer i pulsirati par puta da se maslac razbije u sitnije komadice.
Dodati 2 jaja,pulsirati i sada izrendati koricu 1 limuna i iscjediti sok,ali dodati samo 1 zlicu.
Ponoviti pulsiranje,samo da se sve poveze.
.. dodati jos limunovog soka ako je potrebno.
Ako se doda previse limunovog soka,tijesto ce biti ljepljivo i teze cete motati u rolat ali ako se i to desi,staviti onako razvijen rolat u zamrzivac na par minuta i tada ce biti lakse rolati zbog maslaca koji se stisne i lakse je baratati tijestom!!
Izvaditi mrvicasto tijesto na radnu povrsinu,pa lagano rukom sakupiti mrvice i napraviti glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela i svaki posebno umotati u prozirnu foliju.
Ostaviti u frizider na 20-ak minuta.
Napraviti premaza od cimeta.
Omeksali maslac,secer,cimet i malo ruma,staviti u zdjelicu i umutiti,ostaviti na stranu.
Sada izvaditi tijesto,pobrasniti ga sa obje strane,zatim staviti izmedju dva papira za pecenje i razviti.
Ja odrezem papir velicine tepsije u kojoj se peku keksi(veca od sporeta)i razvijem tijesto te velicine,premazem sa polovinom premaza,zarolam i zamotam u jedan papir,zatim ostavim u zamrzivac,da se tijesto stisne radi lakseg rezanja.
Ovog puta sam rolate pripremila dan ranije(nisam stigla isti dan da ih ispecem)te sam ih isjekla slijedeci dan i ispekla.
Rolate isjeci na kriske/fete,male kolutice ,poredati u tepsiju za pecenje i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 15 minuta,neka ostanu svijetle boje!
Primjedbe
Objavi komentar